Hipnodoğum hakkında her şey: Joan Mills ile söyleşi
Bugünlerde hipnodoğum tekniği giderek daha fazla telaffuz edilmeye başlandı. İngiltere’de Hertfordshire bölgesinde hipnodoğum eğitimi denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan Joan Mills ile söyleşi yaptık. Yirmi yılı aşkın hastane deneyimiyle eski bir hemşire olan Joan Mills 2009 yılından beri binden fazla çifte hipnodoğum öğretmiş, ayrıca dört yıl boyunca doula olarak pek çok hastane ve ev doğumunda yer almış bir hipnodoğum uygulayıcısı.
Joan’un benim hayatımda özel bir yeri var, kendisi 2014 yılında hamileliğim sırasında hipnodoğum eğitmenimdi. İnanın Kate Middleton’nın bu eğitimi aldığını derste ilk kez öğrenmiştim. Yani yeni bir akım diye bu eğitimi almadım. Doğuma dair korkularım vardı. İngiltere’de medikal bir sebep olmadan normal doğumun dışına çıkılmadığı için 8 seanslık bir terapi almıştım. Terapist ısrarla hipnodoğum yönteminden bahsedince de denemek istedim. Doğum yaklaştıkça suda doğuma bile karar vererek kendi sınırlarımı çoktan zorlamıştım ve bu eğitimler sayesinde hamilelik sürecini çok sakin geçirmiştim. Lakin hayat işte! Ne zaman her şeyi ince ince planlasak o bizi başka yerlere sürükleyiveriyor. Normal doğumu da neredeyse belli bir aşamaya kadar deneyimlediğim ama sonu acil sezeryanla biten bir doğum hikayemiz oldu. Bu süreçte en çok varış noktasına odaklanmaktansa oraya giden yolda sakin bir süreçte ilerleyebimiş olmama sevindim. Özetle “gelecek endişesi”ne değil, “ana” odaklanmak çok iyi gelmişti. Farkında olmadan da mindfulness yani farkındalığin temellerini atıyormuşum da haberim yokmuş. Tüm samimiyetimle söyleyebilirim ki, yine de beklenmedik doğum süreci ile tahmin ettiğimden daha iyi başa çıktım. Belki de hipnodoğumun sırrı da buydu… Bu arada hamilelik sürecimde, 9.ayın ilk haftalarına kadar iş temposu yüksekti, ama, öğle aralarında bile beş dakika boyunca hipnodoğumda öğrenilen rahatlama tekniklerine zaman ayırmak bana çok iyi gelmişti.
Hipnodoğumun tanımıyla başlayalım mı lütfen? Bu yöntemi nasıl tarif edersin?
Hipnodoğum bütünüyle bir doğum öncesi hazırlık programı. Ne türde bir doğum tecrübe ederlerse etsinler, kadınların doğumla başa çıkabilmeleri için hem zihinsel hem de fiziksel araçlar ve teknikler edinmelerini sağlayarak onları güçlü kılan bir yöntem. Ona bedeninin rahatlamasını teşvik ederken nasıl sakin ve kontrol altında kalabileceğini öğretiyor. “Acısız” bir doğum vaadi yok ancak daha iyi bir doğum, daha rahat bir doğum, kadının kendisini daha güçlü hissettiği bir doğum ve gününde doğru bir doğum vaat ediyor. Ve bazıları için de acısız bir doğum.
Yani hipnotizmayla hiçbir alakası yok öyle değil mi? (Pek çok anne bu soruyu sorduğundan ben de sormak zorundayım )
Hipnodoğum, bilim temelli bir eğitim programıdır. Derin gevşeme ve nefes tekniklerini öğretir. Bilinçli olan yerine beynin bilinçaltı kısmına nasıl gireceğinizi ve nasıl içgüdülerinize güveneceğinizi öğretir. Daha rahat bir doğum için bedenin doğal olarak iyi hormonlar üretme yeteneğini teşvik eder. Bunun yanı sıra sakin kalmanın değerini, korkunun ve korku hormonunun vücudu ele geçirmesine izin vermemeyi de öğretir. Böylece aktif fazdaki kadın kontrolü kaybetmez.
Hipnodoğum dersinde gebeler ve eşler ne öğrenir?
Öncelikle kadın vücudunun anatomisini, fizyolojisini ve sancı ile doğum esnasında nasıl işlediğini öğrenirler. A seviye biyoloji öğretmenlerine bile üniversite eğitimleri sırasında bu bilgiyi öğretmiyorlar. Sakin, rahat bir ortam ve pozitif bir doğum ile korku dolu, soğuk, yabancı bir doğum ortamını sadece karşılaştırmak bile doğumun neden farklı olabileceğini hemen gösterir. Eşler sakin ve rahat kalmalarına yardımcı olacak nefes, görselleştirme ve masaj gibi teknikleri öğrenir. İçgüdülerine nasıl güveneceklerini öğrenir. Tekniklerden bazıları gündelik yaşamımızdaki stresli durumlarda da kullanılabilir.
Hipnodoğum yönteminin gebelere sağladığı kayda değer faydalarından biraz bahsedebilir misin?
Annelere getirdiği faydalar o kadar çok ki: Öncelikle annenin kendine ve bedenine güvenmesini teşvik eder. Hamileliğinden keyif almayı ve güzeller güzeli bebeğiyle bağ kurmayı öğrenir.
Bebeğine kavuşmanın az kaldığını müjdelediğinden doğum sancılarını dört gözle beklemek ve bir tecrübe olarak doğumdan ne istemediğine değil ne istediğine odaklanmak için cesaret bulur. Bu, tıp mesleğinin doğuma bakışından farklı, çünkü tıp daha ilk muayeneden anneyi risk açısından değerlendirmeye alır.
Hipnodoğumun hayal görmekle veya acısız bir doğum olmasıyla bir ilgisi yok. Gününde, doğru bir doğuma pozitif bir şekilde hazırlanmayla ilgili.
Diyelim ki bir hamileye tokofobi (hamilelik ve doğum korkusu) teşhisi konuldu. Bu korkuyu aşmada hipnodoğumun nasıl bir yardımı olabilir?
Bir süredir (4 yaşından beri) böyle bir korkusu olan genç bir anne ile tanışmıştım, grup eğitimlerinden birine geliyordu. Teknikleri uygulamaya başladıktan ve hamileliği kabullenmeye başladıktan sonra yavaş yavaş değişmeye başladı. İşte bu nedenle kadınlara 20. haftadan itibaren hipnodoğuma başlamalarını tavsiye ediyoruz, böylece hem zihinsel hem de fiziksel olarak hazırlanmaları için bol bol vakitleri oluyor. Bir yolculuğa uzun zaman ayırarak hazırlanan kişi tam anlamıyla hazırlanabilir. Doğum sancısı ve doğum iyi bir hazırlık ve uygulamadan her zaman olumlu yönde etkilenecektir. Bahsettiğim bu genç annenin beklenen doğum tarihinden çok sonra sancıları başladı. Paniklemedi, sakin ve rahattı. Çok rahat ve kendini güçlü hissettiği bir doğum tecrübesi yaşadı. Hem annesi hem de eşi bu tecrübenin onun hayatını değiştirdiğini söyledi: Daha rahat, daha mutlu bir kadın olmuştu. Sonrasında ikinci bir çocuğu daha oldu, bilgilerini tazelemek için tek bir ders yeterliydi. Aslında korkmadığını da söyledi, ikinci bebeğini doğurmayı dört gözle bekliyordu. Hipnodoğumla tanışmadan önceki haline kıyasla farklı biri artık. Tabii ki, verdiğim Wise Hippo dersleri için pek çok kişiye referans da oldu.
Bugünlerde o kadar farklı doğuma hazırlık kursları var ki. Hipnodoğumun bu kurslardan farkı nedir?
Farklı farklı doğuma hazırlık kursları var. Fakat benim Wise Hippo doğuma hazırlık programında verdiğim dersler sadeliği açısından benzersiz. Anlaşılması kolay, herkesin kolayca kavrayabileceği temel fen bilgisi var. O kadar mantıklı ki insanlar seviyor. Erkekler neyle ilgili olduğunu akıllarında hiçbir soru işareti kalmayacak şekilde anlıyorlar. Hiçbir doğuma hazırlık programı kadınları doğum sancılarına bizim yaptığımız gibi hazırlamıyor. Bedenlerinin kendi kontrollerinde olduğunu, doğumun da mücadele edilmesi değil kucaklanması gereken normal bir bedensel işlev olduğunu öğreniyorlar. Sancılardan ve doğumdan korkmamayı, tam aksine bu tecrübenin tadını çıkarmayı öğreniyorlar. Eşleri de kadına nasıl destek olacaklarını ve pozitif tecrübesini korumak için neler yapabileceklerini öğreniyorlar. Tercihleri öğreniyorlar.
Evde veya hastanede doğumlar ile sezaryen ya da normal doğum esnasında uygulanması gereken hipnodoğum yöntemleri arasında herhangi bir fark var mı?
Bizim öğrettiğimiz hipnodoğum tekniklerinin kullanan kadınlar ağırlıklı olarak muhtemelen evde doğumu tercih edecektir. Ancak öğrettiğimiz tüm beceriler ve araçlar hem evde hem de hastanede faydalıdır. Kadınlar evde doğum yaptıklarında, kendileriyle ilgilenen ebeler genelde kadının doğumdan ne istediğinin ve onu destekleyeceklerinin daha farkında oluyorlar. Hastane ortamında ise sıklıkla uyulması gereken daha fazla politika ve protokol oluyor. Bir diğer programımız da sezaryen doğum planlayan kadınlara birkaç kez verdiğim bir kurs. Geri bildirimler çok olumlu çünkü sadece doğal doğuma değil gününde, doğru doğuma odaklanıyoruz.
Babanın hipnodoğumdaki rolü nedir?
Sancı ve doğumun başlangıcı ile ilerleyişinde babaların rolü çok büyük. Hipnodoğuma başlayan babalar da aldıkları eğitim, araçlar ve tekniklerle donanımlı bir hale geliyorlar. Ayrıca bebekleriyle bağ kurma sürecinden de zevk duyuyorlar. Öğrendikleri rahatlama uygulaması ve masaj tekniklerini seviyorlar. Doğuma daha eğitimli, daha bilgili bir şekilde giriyorlar; kendilerine daha çok güveniyorlar. Ayrıca doğum sancısı çeken kadına bakmaya, şefkat göstermeye ve onu desteklemeye hazır oluyorlar. Ebeler genelde hipnodoğumu uygulayan bir çiftin ekip çalışması içinde olduğu yorumunu getirir.
Hipnodoğum kurslara katılmak için en uygun hamilelik dönemi ne zamandır?
Bizim tavsiyemiz hamileliğin 20. haftasından sonra herhangi bir zamanda kursa başlanması yönünde. Ancak hiçbir zaman çok geç değil, bazen 38-39. haftalarında olup bana gelen hamileler oluyor. Onlara da hem anne hem bebek için daha sakin, daha kolay ve daha rahat bir doğumu teşvik edecek bazı teknikleri ve araçları öğretebiliyorum.
Bu soruyu çok fazla duyduğunu biliyorum ancak yine de sormak zorundayım: Hipnodoğum tamamıyla acısız bir sancı ve doğumu garanti edebilir mi?
Maalesef, hayır. Bunu hiçbir şey garanti edemez, ancak benim garanti edebildiğim daha zevkli bir hamilelik. Aile olarak daha iyi bağ kurma. Daha sakin, daha rahat, kendine güvenen bir sancı süreci ve doğum. Günün sonunda kadının şöyle diyebilmesi: Gününde, doğru bir doğum yaptım.
Planlı bir sezaryen doğum düşünen anne adayları da hipnodoğum yöntemini kullanabilir mi?
Evet, sadece planlı sezaryen doğumlara yönelik bir kursumuz var. Programda sağlık çalışanları ve planladıkları ameliyat prosedürü hakkında güveni ve pozitif hisleri teşvik edecek harika olumlamalar var. Sezaryen doğuma zihinsel olarak hazırlanmaya yardımcı çok güzel rahatlama şarkıları, ayrıca sonrasında anne ve bebeğin bağ kurmasına yönelik Mp3’ler mevcut. Wise Hippo tarafından bu yıl başlatılan yeni ve benzersiz bir program bu. Doğuma hazırladığım anneler bu programından faydalandı ve inanılmaz derecede olumlu geri bildirimlerde bulundular.
Gizem Erdem
Ye Oyna Uyu Annelerinin Yurtdışı Elçisi
Not: Hipnodoğum tecrübesinde “sancı” kelimesi kullanılmıyor. .Bu metinde ise, orjinali “surges” olan kelimenin çevirisini “sancı” olarak yaptık.