Ye Oyna Uyu

Güvenli Bir Uyku İçin…

İşte bebeğinizin güven içinde uyuyabilmesi için yapabilecekleriniz…

 

 

Bebeğiniz için oluşabilecek riskleri önleyip, güven içinde uyuması için aşağıdakileri yapabilirsiniz;

Bebeğinizin yattığı yüzeyin çok yumuşak olmamasına dikkat edin. Çarşafın yatağa gerilerek serilmesi ve yatağı kavraması gerekmektedir.

Bebeğinizin beşiğinin güvenlik standartlarına uygun olarak dizayn edildiğinden emin olun (ABD güvenlik standartları: kurşun boyanın kullanılmaması, kırılmış-kaybolmuş parçasının olmaması, vidaların iyice sıkılanmış olması, parmaklık aralıklarının bebeğin sıkışacağı genişlikte olmaması, şiltenin yatağa tam olması ve aralarında max.2 parmaklık boşluk olması, keskin ucunun olmaması, hareketli kenar kilidi olması, yatak seviyesine uygun olarak parmaklıklarla şilteyi taşıyan yüzey arasında bebeği tehlikelerden koruyacak yeterli mesafenin olması,  karyola tekerlekli ise tekerlik kilidinin olması, yan paneller ile şilteyi taşıyan yüzey arasında boşluk olmaması…gibi)

Beşiğin içinde çarşaf ve delikli battaniye dışında bir şey bulunmamalıdır. Özellikle yorgan ve yastık kullanılmamalıdır. Beşinci aydan itibaren kullanabileceğiniz uyku arkadaşının güvenli olup olmadığı konusunda doktorunuzdan onay alın ve bunun dışında beşikte ve yakınlarında oyuncak bulundurmayın. Kullanacağınız kumaş yatak kenarlıklarını en az 6 noktadan sabitleyin ve sabitleme iplerinin uzun olmadığından emin olun. Bebeğiniz ayağa kalkabildiğinde üzerlerine basma ihtimaline karşı bu kumaş kenarlıkları çıkarın.

Bebeğin üşümemesi veya fazla ısınmaması için uygun giydirmeye özen gösterin. Battaniye yerine bebeğe giydirilebilen uyku battaniyelerini tercih edin,

Bebeğin yanında ve yaşam alanlarında sigara içilmemesine özen gösterin. Emziriyorsanız sigara içmeyin.

Bebeğin başına solunum yollarını kapatabileceğinden dolayı bir şey örtmeyin.

Bebeğinizi, özellikle de dönme becerisini henüz kazanmadı ise, yüz üstü yerine sırt üstü yatırın. ABD’de 1994’de başlatılan “back to sleep” (bebekler sırtüstü/uykuya) kampanyası sonrasında yapılan araştırmada, ölümlerin yarı yarıya azaldığı görülmüştür. Yüzüstü yatan bebeklerin solunum yollarının kapanabileceği, solunum yolları kapanmamış olsa dahi ağız çevresinde biriken karbondioksit nedeniyle, ya da, yemek borusunun nefes borusunun üzerine gelerek tıkama yapabileceği ihtimalinden dolayı beşik ölümüne yol açabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle bebeğinizi, uzandığınızda, yani kendi üzerinizdeyken dahi yüz üstü yatırmayın. Yan yatırmak da, bebek yüz üstüne dönebileceğinden tehlikeli olabilecek bir pozisyondur.

Sırt üstü yatırmadan dolayı kafa şeklinin bozulabileceği endişesini taşıyabilirsiniz. Bunu engellemek için, bebeğinizin başını, onu her yatırdığınızda farklı bir yönde olmak kaydıyla, yana çevirin. Oyun zamanlarında yüzüstü pozisyona yatırmanız hem kafa düzlüğü riskini azaltacak hem de istemediği bir pozisyondan kendini kurtarmasına olanak sağlayacak kasları ve dönme becerisini geliştirmesine yardımcı olacaktır. Bu nedenle uykuda yüz üstü yatırmadığınız bebeğinizi, uyanıklık zamanlarında gözlem altında yüz üstü oyununa bırakın. (yüzüstü yatırma ile ilgili yazımı okumanızı tavsiye ederim: HAYDİ BEBEKLER, KARIN ÜSTÜ (TUMMY TIME) OYUNLARINA!)

Bebeklerin dönme becerisini kazandıktan sonra riskin azaldığı görülmüştür.

Bebeklerin ebeveynlerinin odasında, ebeveynlerinin yatağının yakınında, ancak bebekler için tasarlanmış farklı bir yüzeyde, ideal olarak 1 yıl ya da en azından 6 ay uyuması tavsiye edilmektedir. İlk aylarda aynı odayı paylaşsanız da, bebeğiniz ile aynı yüzeyde yatmanız onu tehlikeye sokabilir. Bu nedenle onunla beraber yatağa ya da koltuğa uzanmak yerine onu yatağınızın yanında, ancak ayrı bir yüzeyde yatırın.

Emzirmek, uykuya dalarken emzik kullanmak (düşünce tekrar vermeniz gerekmemektedir), aşılama ani beşik ölüm riskini azaltmaktadır.

Oda sıcaklığı en fazla 22 derece civarında olmalıdır.

Güvenli Uykular Dilerim,
Sinem ÖZEN CANBOLAT
Gelişim Psikolojisi,M.A.

Facebook
Twitter
Email
Print