Gebelikte ve emzirmede annenin alması gereken temel gıdalar
Annenin beslenmesi hem kendi açısından hem de bebek açısından büyük önem arz etmektedir. Bebeğin zihinsel, bedensel ve ruhsal gelişimini etkileyen pek çok unsur mevcuttur. Bu unsurlardan biri olan “ Annenin Beslenmesi “ dir.
Beslenme kişinin öncelikli olarak karşılaması gereken temel ihtiyaçlarının başında gelir. Annenin beslenmesi ise hem kendi hayatını sürdürmek hem de karnındaki veya emzirdiği bebeğinin sağlığı için önemlidir. Annenin beslenmesi ile anne karnındaki bebeğin sağlıklı beslenmesi arasından doğrudan bir ilişki vardır. Gebe veya anne ne kadar sağlıklı beslenirse bebeği de o denli sağlıklı olacaktır. Doğum sonrasında ise bebeğin en önemli ve birincil gıdası olan ANNE SÜTÜ nün en ideal düzeyde olması için annenin doğru şekilde beslenmesi gerekmektedir.
Anneler meyve ve sebze ağırlıklı beslenmelidir. Tüketilen tahıl ise, tam tahıl denilen kepekli tahıllar olmalıdır. Bebeğin ihtiyacı olan bütün gıdalar annelerinden karşılanır. Yetirince alınamayan mineral ve vitaminler ise annenin deposundan karşılanır. Bu durum uzun vadede anneyi olumsuz yönde etkileyecektir.
Bütün gıdaların dengeli alınması gerekmekle birlikte, bazı gıdalar anne ve bebeğin gelişimi için biraz daha önemli olabilmektedir. Annenin hamilelik sürecinde ve doğum eyleminden sonra demir depoları azalabilmektedir. Bu hususta, gebelerimiz ve emziren annelerimiz doktorunun tavsiyesi ile demir yönünden zengin gıdalar tüketmelidir. Peki, nedir demir yönünden zengin olan gıdalar? Başta kırmızı et ve türevleri olmak üzere, baklagiller ve kümes hayvanlar gibi besinlerdir. Bununla birilikte alınan gıdalardaki demir emilimini artıran gıdaların da tüketilmesinin (C vitamini yönünden zengin meyve ve sebzeler) demirden yüksek oranda faydalanılmasını sağlamaktadır. Annelerimizin bu konulara dikkat etmesi bebeğini ve kendi sağlığını olumlu yönde etkileyecektir.
Gebelerin ve emziren annelerin dengeli bir miktarda almaları gereken bir başka mineral kalsiyumdur. Kalsiyum annenin ve bebeğinin iskelet yapısının sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayan unsurların başında gelir. Başlıca kalsiyum kaynakları ise süt ve süt ürünleri, genel olarak yeşil yapraklı sebzeler, bununla birlikte kuru baklagillerdir.
Gebeler ve annelerimiz için önemli olan diğer besin grubu ise omega 3 ve 4 yağlarıdır. Bu yağlar genel olarak balık, kuruyemişler gibi gıdalarda bulunmaktadır.
Bütün bebeklerin ve annelerin biyolojileri farklı olduğu gibi ihtiyaçları da farklıdır. Yapılması gereken; doktorunuzun gerekli tetkiklerden sonra sizi yönlendirdiği beslenme uzmanı tarafından size en uygun beslenme programının yapılmasıdır.
Burada değinmemiz gereken bir diğer konu annenin uzak durması gereken gıdalardır. Özellikle sigara, kafein içeren ve alkollü içecekleri annenin tüketmemesi gerekmektedir. Net olarak bilinmelidir ki annenin tükettiği besinler ANNE SÜTÜ ile bebeğe geçmektedir.
Ayşe KUTLUATA / Emzirme Danışmanı ve Eğitmeni & Temel Yenidoğan Eğitici Eğitmeni & Gebe Bilgilendirme Sınıfı Eğitici Eğitmeni & Bebek Dostu Hastane Denetleyicisi ve Eğitmeni