Ye Oyna Uyu

Doğum Sonrası Süreç İçin Kendi Anne Bebek Grubunuzu Kurabilirsiniz

Doğum sonrasında kurabileceğiniz anne grubu ile yapabilecekleriniz…

 

 

Ülkemizde doğum öncesi anne ve baba adaylarına yönelik eğitimler, kurslar giderek yaygınlaşmakta. Bu eğitimlerin büyük bir çoğunluğu doğuma hazırlık sürecine yönelik olmakla birlikte az bir kısmı bebekle evde geçirebilecek ilk günlere ve özellikle annenin iyileşme sürecine odaklanmaktadır. Hiç şüphesiz normal şartlarda 9 aylık bir bekleyişten sonra doğum anı birçok anne için çok heyecan verici. Birçok anne bu ana odaklanıyor. Sonrasında ise, bebeğ ile evde geçireceği ilk günlerde kendisinden daha çok yine bebeğinin ihtiyaçları doğrultusunda planlar yapıp, eğitimler alıyor. Oysa ki doğum süreci sonrasında annelerin de hem duygusal hem de fiziksel iyileşme süreci için tahmin ettiğimizden daha çok desteğe ihtiyaç var.

Kültürümüzde lohusalık dönemi diye adlandırılan bu dönemde ne şanslıyız ki biz annelere yardım için aile büyükleri, yakınları ve arkadaşları destek olmaktalar. Kendinizi iyi hissetmeye başladığınız dönemde ise, doktorunuzun da onayını aldıktan sonra bebeğinizle birlikte katılabileceğiniz birçok farklı eğitim seçeneği var. Anne-bebek yogası, bebek masajı, eğer emziriyorsanız emzirmeye yönelik eğitimler ilk akla gelenler. Bütün bu sıraladığım eğitimlerin aslında ortak noktası sizinle aynı dönemde anne olmuş kişilerle birlikte vakit geçirmeniz, paylaşımlarda bulunmanız. Aslında olumsuz olarak adlandırdığınız tecrübelerinizin birçok annenin de deneyimliyor olması sizin bebeğinizle ilk haftaları daha rahat geçirmenize olanak sağlayabilir. Diğer annelerle vakit geçirmeniz için illa doğum sonrası eğitimlere gitmeniz de şart değil. Çevrenizde halihazırda benzer dönemlerde olan anne arkadaşlarınızla bir araya gelebilirsiniz. Muhtemelen bir araya gelince herkes kendi tecrübesini paylaştığında konu konuyu açacak,  tıbbi veya bilimsel olarak desteklenmemiş bilgiler de paylaşılacaktır. İşte bu durumu önlemek için biraz daha planlı ilerleyebilir ve her hafta farklı konular seçebilirsiniz. Fikir vermesi açısından, İngiltere’de gerek kurucusu olduğum The Maternity Circle gerekse kendi arkadaşlarımla anne ve bebek buluşmalarımızdan örnekleri aşağıda sizlerle paylaşıyorum:

Kitap Değişimi

Doğum sonrası süreçte annelerin keyif alarak okuduğu ve birbirine tavsiye edebileceği kitapların belli bir süreliğine değişimi olarak tanımlayabiliriz. İngiltere’de bu ‘book swap’ olarak adlandırılmakta. İlerleyen süreçte çocuklarımızın kitaplarını da onların seçtiği şekilde belli bir süreliğine değiştiriyoruz. Yeri gelmişken paylaşayım, bunu oyuncaklar için de yapıyoruz ve gereksiz oyuncak alımını önlemek için gerçekten çok başarılı bir yöntem!

Doğum Sonrası Süreçte Değişen Aile Dinamikleri-İlişkileri

Bu konuyu konuşurken, aslında annelik rolüne alışmaya çabalarken değişen aile ilişkilerimizi paylaşarak bir anlamda rahatlıyoruz. Birçok anne yaşadığı ve ‘bebek hüznü’ olarak adlandırılan bu dönemi bu sayede daha çabuk atlattığını söylüyor.

Anne Olduktan Sonra Telefonda En Çok Kullanılan Uygulamalar

Bu yüzyılın anneleri olarak birçoğumuz teknolojinin tüm faydalarından yararlanıyoruz. Birçok farklı uygulama pazarda yerini almakta ve hepsini takip etmek ise oldukça zor. Annelerin bebekleriyle ilk günlerde rutinlerini düzenlemeye yardımcı uygulamalardan tutun da bebeklerin büyüme süreçlerindeki atak dönemlerini alarmla haber veren uygulamalara kadar birçok farklı seçenekle karşılaşabilirsiniz.

İlk Yardım Eğitimi

Bir önceki yazımda da belirttiğim gibi genelde ilk yardım eğitimi için katı gıdaya geçiş dönemini bekleriz. Oysa,  bebeğinizle ilk haftalarda da ilk yardım eğitiminin önemi yadsınamaz. Bu eğitimi veren sertifika sahibi kurum veya kişilere ulaşıp kendi evinizde veya anne grubunuzdaki kişilerden kim ağırlamak isterse özellikle bebeklik dönemine uygun bir eğitim alabilirsiniz.

 

Sütü Arttıran Gıda ve İçecekler Hakkında Neden Tavsiyelerde Bulunmamalıyız?

Emziren annelerin kendilerine iyi gelen yiyecek ve içecekleri diğer annelerle de paylaşmasını çok iyi anlıyorum. Ama günümüzde birçok alerji ve çeşitli sendromlarla yaşarken birimize iyi gelen diğerimize zarar verebilir. En basit şekilde açıklayacak olursam, örneğin sütü arttırdığı söylenen bitkilerin başında gelen rezene, eğer hassas bağırsak sendromu (IBS) yaşayan bir anneyseniz size iyi gelmeyebilir. Bu konunun seçildiği hafta genelde hamilelik dönemi sonrası alınan vitaminler hakkında da konuşuluyor. Yine, bu konu da Uzman bir diyetisyen veya Doktorunuzla karar verilmesi gereken bir konu. Herhangi bir takviye alacak olursanız bunun mutlaka doktorunuz tarafından onaylanması gerektiğini düşünüyorum ve yine aynı şekilde doğum sonrası iyileşme sürecinde günlük gıda alımınızla ilgili okuduğunuz veya öğrendiğiniz bilgilerin bilimsel olarak desteklendiğinden emin olmanız çok önemli.

 

Bebek Kanguru Kütüphanesi

Bu konuyu seçtiğiniz zaman her anne kendine ait bebek sling veya bebek kangurusunu getirebilir.  Ürünlerin avantajları – dezavantajları paylaşılarak diğer annelere yol gösterilebilir. Ancak bu konunun da yine çok hassas olduğunu düşünüyorum ve konunun uzmanından destek almanız gerektiğine inanıyorum. Örneğin,
İngiltere’de bu, genelde ‘baby sling wearing library’ olarak adlandırılmakta. Bebek sling ve bebek kanguru uzmanları İngiltere’de çok yaygınlaştığı için buluşmaya bir bebek kanguru uzmanını davet ediliebiliyor. Böylece anneler birçok farklı seçeneği aynı anda deneme fırsatını elde ediyorlar.

 

Oyun Saati

Kim demiş bebekle geçirilen ilk haftalar durağan bir rutinde olmalı diye! Birbirinden farklı seçeneklerle uzmanlar tarafından hazırlanmış aktiviteleri paylaşarak anne ve bebek gruplarınızda farklı aktiviteleri uygulayabilirsiniz. Ye Oyna Uyu’nun kurucusu ve aynı zamanda Bebeğimle Oynuyorum adlı kitabın yazarı Uzman Psikolog Sinem Özen Canbolat’ın kitabı gerçekten çok yararlı. Oğlumun doğumunu takiben anne-bebek gruplarında Sinem’in kitabındaki aktiviteleri İngilizce olarak arkadaşlarımızla uygulamıştık ve hepsi çok keyif almıştı. Sabırsızlıkla kitabın İngilizce versiyonunu bekliyoruz!

 

Konunun Uzmanına Sorun

Bu en keyif aldığım konu başlıklarından biri. Bunu daha çok The Maternity Circle olarak düzenliyorum.  Konunun uzmanına ulaşıp bir mekanda annelerle uzman kişiyi buluşturuyorsunuz. Ülkemizde mesleğini hakkıyla ve gerçekten severek yapan kişi ve kurumların var olduğuna tüm kalbimle inanıyorum, doğru kişilere ulaştığınız zaman ortaya gerçekten çok keyifli bir söyleşi çıkabiliyor. Konu başlıkları olarak daha önce düzenlediğimiz benzer söyleşilere örnek verecek olursam, örneğin Uzman bir diyetisyen ile ‘doğum sonrası süreçte beslenme’, fizik tedavi uzmanı ile ‘doğum sonrası süreçte yaşanan siyatik ağrıları’, emzirme uzmanı ile ‘emzirmede ilk haftalarda karşılaşabilinecek zorluklar’, uyku eğitmeni ile ‘ilk haftalarda rutin yaratmak’ gibi konular yer almaktadır.

Aslında yukarıda yer alan konu başlıkları tamamen farklı bir kültürde yer alan örnekleri paylaşmak amaçlı. Ama, asıl hayal gücünüz, içinizde bulunduğunuz sosyal ve ekonomik koşullar anne – bebek buluşmalarının içeriğini belirleyen önemli etkenler. Altını tekrar çizmek istediğim nokta ise lohusalık dönemini takiben bebeğinizle ilk haftaları yalnız veya sadece yakınlarınızla geçirmeyebileceğiniz.  İlla şu an popüler olan derslere de katılmayabilirsiniz. Kendi arkadaş çevrenizle ve evlerinizde yer müsait oldukça kendi anne ve bebek gruplarınızı oluşturabilirsiniz.

Gizem ERDEM /Ye Oyna Uyu Annelerinin Yurtdışı Elçisi

Facebook
Twitter
Email
Print