Bebeklik döneminde ilk yardımın öneminin farkında mıyız? Doğum öncesi ilk yardım eğitimi gerekli midir?
Bugün sizlerle, ailelere yönelik bebek ve çocuk odaklı ilk yardım eğitiminin önemi hakkındaki düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Geçen hafta, bulunduğum bölgenin hızla büyüyen bebek ve çocuk odaklı ilk yardım eğitimi kurumu Mini First Aid klinikteki konuğumdu.
Son dönemlerde gözlemlediğim kadarıyla, İngiltere’de anneler, katı gıdaya geçtikleri dönem yerine, bebekleri henüz dünyaya gelmeden ilk yardım eğitimi almayı tercih ediyorlar. Açıkçası bu oldukça yerinde bir tercih diye düşünüyorum. Nedenini ise eğitim sırasında konuşulan konulardan bazılarını paylaşarak açıklamak istiyorum.
Bir annede ilk çocuğunu emzirme döneminde hiperlaktasyon, yani sütünün normaldan fazla gelmesi hali oluşmuş. Bir çoğunuz belki bu annenin çok şanslı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bu, fazla süt miktarına bir de akış hızının fazla olması eklenince, hem annenin hem de yeni doğan bebeğinin ilk günlerdeki emzirme sürecinde problemler yaşamasına neden olmuş. Haliyle bu anne, tekrar aynı durumla karşılaşma olasılığı nedeniyle, ikinci bebeği dünyaya gelmeden önce daha donanımlı olmak için, bebeklere yönelik ilk yardım eğitimi almaya karar vermiş.
Eğitim esnasında birçok soru da ilk kez anne olacaklardan, banyo sırasında yaşanabilecek olumsuzluklarla ilgili olarak geldi. Aslında, bu anneler gibi ben de, bebeklerde boğulma ve bu duruma nasıl müdahale edileceği hakkında çok endişeliydim. Bu nedenle, ilk yardım eğitimimi oğlum hayatımıza girmeden önce tamamlamıştım. İnanın, ilk yardım eğitiminde öğrendiklerinizi asla kullanmak zorunda olmak istemeseniz de acil durumda bilgi sahibi olmak insana gerçekten güven veriyor!
Başka bir örnek ise, son dönemlerde özellikle İngiltere’de sosyal medyada sıklıkla karşılaştığımız 2 yaş öncesi bebeklerde menenjitin ortaya çıkması nedeniyle endişelenen anneler ve anne adaylarının eğitimde bulunmasıydı. “Hangi durumlar kırmızı alarm anlamına gelir?” ve “Menenjit ile ilgili ihmal edilmemesi gereken belirtiler nelerdir?” gibi konular üzerinde durduk. Bu örneklerden yola çıkacak olursak, ilk yardım eğitimi için katı gıdaya geçiş serüveninizi beklememeniz yerinde olabilir.
İngiltere’de genelde anne grupları bu eğitimlere birlikte katılırlar veya halihazırda doğum öncesi/sonrası eğitim programlarında ilk yardım eğitimi dahil edilir. Hatta anne adayları, doğum öncesi baby shower ve benzeri aktivitelerde birbirine bu eğitimleri hediye ederler. Umarım bizim ülkemizde de bu durum gitgide yaygınlaşır, zira sadece kendi bebeğinizin değil, başkalarının bebeklerinin de hayatını kurtaracak bilgilere sahip olmanızın değeri paha biçilemez!
Ülkemizde de farklı kurumlar ailelere yönelik ilk yardım eğitimi vermekteler. Birçoğuna ister eşinizle ister çocuğunuzun günlük bakımında yer alacak aileden başka biriyle katılabilirsiniz. Hazır ilk yardım demişken, yazımı burada noktalamadan sizlerden bir rica da bulunmak istiyorum. Katı gıdaya geçmiş bebeklere üzüm yedirirken lütfen aşağıda yer alan fotoğraftaki gibi kesmeye özen gösterin*.
*Bu gıdaya bebeğinizin hazır olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışabilirsiniz.
Gizem Erdem / Ye Oyna Uyu Annelerinin Yurtdışı Elçisi